25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

thumbnail-alt
13 август, 2021

Анкара планира да ги искористи предностите на авганистанските бегалци, преку нив, да ја наметне својата улога во Централна Азија, каде што републиките со турско потекло, кои гра...

Повеќе
thumbnail-alt
13 август, 2021

Обидувајќи се да го објасниме значењето на конзерватизмот веднаш се соочуваме со парадокс. Иако постои рашина согласност меѓу претставнците на овој идеолошки светоглег околу тоа...

Повеќе
thumbnail-alt
11 август, 2021

Значајната проценка вели дека стакленичките гасови недвосмислено водат екстремни временски услови – но дека нациите се уште можат да ги спречат најлошите влијанија. Постој...

Повеќе
thumbnail-alt
8 август, 2021

Во идеална нација, најважната должност на избраниот политичар вклучува обезбедување заштита на индивидуалните права на неговите избирачи. За време на COVID-манијата, политичките...

Повеќе
thumbnail-alt
6 август, 2021

Вака асфалтираат улица во Охрид. Ги мрзело да ги мрднат керамидите потпрени до ѕидот, и ги заобиколите, но плус сликале да се знае какви шупелки се, и охридскиот градоначалник ј...

Повеќе
thumbnail-alt
3 август, 2021

Локалните избори се наближуваат. Прашањето кое ги интересира сите е кој ќе победи. Ова е прашање од областа на политички маркетинг и избори за кое имам експертиза. Како професор...

Повеќе
thumbnail-alt
1 август, 2021

Во ерата на идентитетската политика, родово неутралниот јазик е насекаде. Термините како „родител кој раѓа“ и „лице кое крвари“ се замена за зборовите „мајка“ и „жена“. Во нагон...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Белград се разидува со надворешната политика на ЕУ со тоа што е една од првите европски земји кои  ги надградија своите односи со Дамаск на амбасадорско ниво. Сирискиот претседа...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јули, 2021

Живееме во чудни и тешки времиња. Времиња за кои немислевме дека ќе дојдат. Но наместо најавениот живот ни дојдоа овие мачни денови. Денес е најтешко да си Македонец во последни...

Повеќе
thumbnail-alt
27 јули, 2021

дна нова студија објавена во британското медицинско списание EClinicalMedecine покажува значителен пад на коефициентот на интелигенција за оние кои се опоравуваат од Ковид-19, д...

Повеќе