25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

thumbnail-alt
1 август, 2021

Во ерата на идентитетската политика, родово неутралниот јазик е насекаде. Термините како „родител кој раѓа“ и „лице кое крвари“ се замена за зборовите „мајка“ и „жена“. Во нагон...

Повеќе
thumbnail-alt
24 јули, 2021

Патот на Рула Калаф кон врвот на Фејненшал тајмс (ФТ) нè води низ  епицентарот на финансиското известување, Лондон, туку преку Блискиот исток. Таа е родена во Бејрут во 1965 год...

Повеќе
thumbnail-alt
22 јули, 2021

Иако можеби не се согласуваме во потполност со нејзините визии, ставови или залагања сепак одлучивме денес да го споделиме интервјуто на Надја Толоконикова од познатите Пуси Рај...

Повеќе
thumbnail-alt
8 јули, 2021

Најпродаваниот автор со неговата книга ,,Размислување, брзо и бавно‘‘ во ова интервју зборува за надминување на когнитивните пристрасности и грешки што можат да влијаат на донес...

Повеќе
thumbnail-alt
7 јули, 2021

Деновиве бевте во дипломатска офанзива во Брисел, велите дека членството во ЕУ е приоритет за Македонија. По низата средби што ги остваривте таму, каков Ви е впечатокот лично Ва...

Повеќе
thumbnail-alt
3 јули, 2021

Охрид, 3 јули 2021 (МИА) – Советот на ЕУ мора да најде начин да се одржи меѓувладината конференција со Македонија и Албанија, бидејќи мора да ја искористиме шансата сега, но ист...

Повеќе
thumbnail-alt
30 јуни, 2021

Скопје, 28 јуни 2021 (МИА) – Бугарското вето е секако неоправдано и за жал националистичка злоупотреба на моќта на земја членка на ЕУ. На многу начини, тоа е дури и повеќе безоб...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јуни, 2021

„Седиме на темпирана бoмба“ овие зборови накратко го опишуваат извештајот на најголемата германска банка, Дојче Банк која во својот последен извештај го анализира импактот кој ќ...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јуни, 2021

“Секогаш зборувајте ја вистината пред гласачите и не ветувајте нешто што не можете да го исполните” вели поранешниот градоначалник на Солун и грчки стопанственик, Ја...

Повеќе
thumbnail-alt
19 јуни, 2021

Шпигел: Г-ѓо Дел Понте, во вашата книга, светот на 2021 година звучи како џунгла, во која преовладуваат најсилните. Зошто е тоа така? Дел Понте: Светот е сè уште зависен од волј...

Повеќе