18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

thumbnail-alt
13 август, 2021

Обидувајќи се да го објасниме значењето на конзерватизмот веднаш се соочуваме со парадокс. Иако постои рашина согласност меѓу претставнците на овој идеолошки светоглег околу тоа...

Повеќе
thumbnail-alt
8 август, 2021

Во идеална нација, најважната должност на избраниот политичар вклучува обезбедување заштита на индивидуалните права на неговите избирачи. За време на COVID-манијата, политичките...

Повеќе
thumbnail-alt
3 август, 2021

Локалните избори се наближуваат. Прашањето кое ги интересира сите е кој ќе победи. Ова е прашање од областа на политички маркетинг и избори за кое имам експертиза. Како професор...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Белград се разидува со надворешната политика на ЕУ со тоа што е една од првите европски земји кои  ги надградија своите односи со Дамаск на амбасадорско ниво. Сирискиот претседа...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јули, 2021

Живееме во чудни и тешки времиња. Времиња за кои немислевме дека ќе дојдат. Но наместо најавениот живот ни дојдоа овие мачни денови. Денес е најтешко да си Македонец во последни...

Повеќе
thumbnail-alt
27 јули, 2021

Во минатото истражување дадовме увид во симулации на резултати за големите и малите партии ако Македонија користи пропорционални изборни модели во една област и тоа моделите со ...

Повеќе
thumbnail-alt
25 јули, 2021

Оваа недела беше изречена првата кривична казна во врска со она што меѓу народот се нарекува „бунт“ од 6ти јануари 2021 година. Иако тој се изјасни само за виновен за една точка...

Повеќе
thumbnail-alt
22 јули, 2021

Пред точно 300 години, во 1721 година, Бенџамин Франклин и неговите колеги американски колонисти се соочија со смртоносна епидемија на сипаници. Нивните различни реакции сочинув...

Повеќе
thumbnail-alt
20 јули, 2021

… Боже спаси, Боже храни, српске земље, српски род! … Богот на правдата, повикуван во српската химна е класичен приказ на желбите и копнежите на еден народ кој во до...

Повеќе
thumbnail-alt
20 јули, 2021

Секоја либерална демократија, односно влада, има неколку основни цели кои треба да ги постигне. Број еден, зачувување на територијалниот и индивидуалниот интегритет на државата ...

Повеќе