18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Избор на уредникот

thumbnail-alt
14 јули, 2021

Истражувањата врз птици сугерираат дека кога едниот партнер зборува, мозокот на другиот партнер е инхибиран да го прекине соговорникот. Основна карактеристика на вокалната комун...

Повеќе
thumbnail-alt
14 јули, 2021

Насекаде околу нас има еден фасцинантен скриен свет, секогаш запоставен и третиран со презир. Нешто одбивно што е најдобро да се избегне. Но што истовремено  претставува туѓа ср...

Повеќе
thumbnail-alt
13 јули, 2021

Човекот кој беше генерација и соученик на велешките гемиџии, сведок на двата Илиндена, човекот кој целиот се посвети на ослободувањето на Македонија и голем дел од својот живот ...

Повеќе
thumbnail-alt
13 јули, 2021

Галуп Интернешнл Балкан соработува со НОВА, БНТ, БНР и Бугарија на денот на парламентарните избори и во текот на денот во интервали од два часа, даваше информации за активноста,...

Повеќе
thumbnail-alt
13 јули, 2021

Направивме симулации на изборните резултати со податоците од сите парламентарни избори во Македонија од 2002 година до денес на кои се користеше пропорционалниот изборен модел. ...

Повеќе
thumbnail-alt
11 јули, 2021

Новозеландските болници деновиве се соочуваат со последиците од „недостаток на имунитет“ ( или како што велат нашите доктори за случајот во Гевгелија “заспан имунитет”) создаден...

Повеќе
thumbnail-alt
11 јули, 2021

Администрацијата на претседателот Џо Бајден ги повикува Американците да  си ги шпионираат пријателите, соседите и семејството и да ги пријават до властите сите „екстремисти...

Повеќе
thumbnail-alt
11 јули, 2021

Анкетите покажуваат дека големо малцинство сака да ги направи трајни мерките за заклучување. Некои од нас секогаш се сомневаа дека има повеќе во врска со локдаунот отк...

Повеќе
thumbnail-alt
10 јули, 2021

Откако од Вашингтон изјавија дека целта за инвазијата во Авганистан од 2001 година е одамна остварена преку сузбивањето на милитантните групи на Алкаеда и елеминирањето на нивни...

Повеќе
thumbnail-alt
9 јули, 2021

Анкара смета дека повлекувањето на САД од Авганистан е една драгоцената можност за да се влезе во оваа земја што се граничи со различни централноазиските републики кои имаат нек...

Повеќе