25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Животен Стил

thumbnail-alt
14 август, 2021

Скопје, 14 август 2021 (МИА) – Откако грчката фирма „Актор“ заврши со изведбата на делницата Демир Капија – Смоквица и изградбата на тунелите, зад себе остави најразличен неразг...

Повеќе
thumbnail-alt
11 август, 2021

Податоците од истражувачките летови низ облаци од чад покажуваат дека малите честички влијаат врз формирањето на капки во облаците. Чадот од пожарите во западниот дел на Соедине...

Повеќе
thumbnail-alt
11 август, 2021

Експериментите сугерираат дека жабите користат внатрешни протеини за да ги впијат сопствените токсини. Отровните жабите ги заситуваат нивните тела со смртоносни токсини за да ги...

Повеќе
thumbnail-alt
11 август, 2021

Значајната проценка вели дека стакленичките гасови недвосмислено водат екстремни временски услови – но дека нациите се уште можат да ги спречат најлошите влијанија. Постој...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Античката библиотека на Александрија е основана во  Египет и била одржувана и унапредувана како центар на знаење од кралството на Птоломеидите. Нејзината изградба е завршена во ...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Тој морски сунѓер што ви виси во тушот може да може да ја открие својата еволутивна лоза пред скоро милијарда години, според фосили што можат да бидат најстарите примери за живо...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Исланд може да биде последниот изложен остаток на континент со големина скоро на Тексас – наречен Исландија – кој потона под Северниот Атлантски Океан пред околу 10 ...

Повеќе
thumbnail-alt
29 јули, 2021

Кинеските владини научници ги претставија плановите за прв, експериментален нуклеарен реактор од ваков вид, на кој не му треба вода за ладење. Нуклеарниот реактор со стопена сол...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јули, 2021

Повеќето од живото творните елементи на Земјата веројатно пристигнале тука како последица на планетарниот судир од кој произлегла Месечината. Петролозите сега заклучуваат дека З...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јули, 2021

Асистираната природна регенерација подразбира спонтано обновување на природата со мала помош од човекот. Од 1990 година, светот загуби 420 милиони хектари шумско земјиште, што е...

Повеќе