25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

thumbnail-alt
29 јули, 2021

Античката библиотека на Александрија е основана во  Египет и била одржувана и унапредувана како центар на знаење од кралството на Птоломеидите. Нејзината изградба е завршена во ...

Повеќе
thumbnail-alt
18 јули, 2021

Иако во светот веќе одамна темите како сексуално образование, родово неутрален јазик и останати постлиберални идеи се топ тема во политичкиот дискурс и се повеќе земаат замав со...

Повеќе
thumbnail-alt
28 јуни, 2021

Скопје, 28 јуни 2021 (МИА) – Во златниот месец – јули („златец“ – според архаичниот народен и старословенски говор) Кинотеката нуди примамлива филмска понуда која може да се одг...

Повеќе
thumbnail-alt
25 јуни, 2021

Скопје, 25 јуни 2021 (МИА) – Композицијата „Zugzwang” за виолина, пијано, перкусии и електроника од македонската композиторка Дарија Андовска, беше селектирана од над 200 композ...

Повеќе
thumbnail-alt
25 јуни, 2021

Скопје, 25 јуни 2021 (МИА) – „Ти беше мојот Исток и мојот Величетврток, ти беше сè што му недостасуваше на светот“, ќе напише Петре М.Андреевски во второто писмо за Денициј...

Повеќе
thumbnail-alt
14 јуни, 2021

Филмот кој денес ви го препорачуваме е Nobody (2021).  Станува збор за руски акционен филм, режиран од Илја Наишулер според сценарио на Дерек Колстад. Главните улоги ги толкуваа...

Повеќе
thumbnail-alt
13 јуни, 2021

Та не сме саде ние / та не сме саде тука – / ние сме по цел свет / безбројни / милиони, / на трудот црн – / народ! Да биде честит денот / и првата ни стапка / у први...

Повеќе
thumbnail-alt
7 јуни, 2021

Скопје, 5 јуни 2021 (МИА) – На 5 јуни за прв пат беше де прикажан трејлерот за новата македонска акциска серија насловена BLACK OPS. Серијата е во продукција на Artistic F...

Повеќе
thumbnail-alt
30 март, 2021

Глас од Македонија О, трајте, трајте, тирани недни! Доста се тија лаги и злоба — пакосен глас од устите гадни над мојот народ у секоја доба. Та ете веќ векови цели писка и стенк...

Повеќе
thumbnail-alt
30 март, 2021

НАШИНСКА Да ни е да сме доста колку да се разбистри небото над Бистрине, Корабине – Да ни е да сме доволно колку за да се довардиме покрај Вардарине и Струмине – Да ни е да сме ...

Повеќе