25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Името е Македонија! Секогаш ќе биде!

Перо Сарџоски, визионер и водач на регионалниот центар за англиски јазик и мултимедија – Pegasus ELS е еден од најдобрите македонски менаџери во областа на образованието за странски јазици. Иновативен и креативен во наставата за што сведочат бројни награди и признанија од релевантни странски и домашни институции. Мулти талентирана личност со особен сензибилитет за пишаниот збор (поезија и проза), но и за музика. Вљубеник во македонската историја и македонизмот. – се зборовите со кои се опишува неговиот лик во написот на ЕУ Институт.

Овој претприемач исто така се занимава и со музика. Кавалот е негова стара љубов, контакт со исконот, со македонскиот бит, со слободата како главен двигател на сите човечки еволутивни процеси. Но, тука не завршува неговата приказна со уметноста. Важи и за вљубеник во поезијата, а особено на стиховите на сите македонски великани кои низ збор ни ја пренеле душата на предците и ни го сочувале завештанието на минатото. Во својот Фејсбук статус се осврнува токму врз практиките за негирање и уништување на македонскиот национален бит.

 

Почитувани Европејци,
Како можете дури да зборувате за демократија кога сте принудиле нација (во срцето на Европа) да си го смени името, и згора на тоа, го негирате нејзиното право на националност, поддржувајќи ги лудите барања на двете ваши членки – држави, засновани на нивното фашистичко минато, истовремено занемарувајќи ја фактичката реалност дека македонската нација, историја и јазик се разликуваат и се признаваат од научната заедница како такви?
Зборувате за европскиот идентитет, за европските вредности! Дали таквите работи можат да опстанат врз основа на негирања? Како може да очекувате една нација да се откаже од својот идентитет за да се приклучи на вашиот престижен клуб, а потоа да очекувате дека ќе биде подготвенада го стекне европскиот идентитет?
Македонците секогаш се нарекувале како што ја нарекуваат земјата од која доаѓаат – Македонија! Отсекогаш сте се обидувале да најдете начини да не нарекувате поинаку! Дали некогаш сте се запрашале зошто?
Нели е грешката направена пред еден век, кога, од какви било причини, вашите нации решија да уништат постоечка нација, да ја поделат на три држави и да се надеваат дека никогаш повеќе нема да се издигне?! Но, тоа ли се случи! И ќе го стори повторно!
Зарем не треба да ја поправите грешката наместо да продолжите да ги туркате работите под тепих ?! Ова не се цврсти темели за идниот европски идентитет, зарем не мислите така?
И, да, името е Македонија! Секогаш ќе биде!
Искрено ваш,
Перо од Македонија
# европски вредности # европска необичност # Македонија # еу # менување # демократија # фалсификувана демократија

Фото: Перо Сарџоски/Фејсбук