18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Интервју со уредничката на „Фајненшл тајмс“, Рула Калаф: „Мислам дека отидовме премногу далеку“

Патот на Рула Калаф кон врвот на Фејненшал тајмс (ФТ) нè води низ  епицентарот на финансиското известување, Лондон, туку преку Блискиот исток. Таа е родена во Бејрут во 1965 година, а родното место го напушта во периодот на своите студии. Таа студира комуникации и меѓународни односи во Њујорк.

 

Шпигел: Госпоѓо Калаф, вие се стекнавте со вашата нова позиција само осум недели пред да се појави пандемијата. Дали тоа е проклетство, или новинарски благослов?

Калаф: И двете. Бевме изненадени колку непречено функционираше работата од дома, но секако дека ми недостасува буката од редакција. Не можам да шетам по ходниците, како што јас сакам, и да разговарам со луѓе на кои налетувам. Тоа веројатно нема да се промени многу до септември.

 

Шпигел: Од друга страна, времињата на криза се добри времиња за деловен весник.

Калаф: Да, во однос на бројот, имаше бран на читатели. Брегзит беше далеку над нашиот просек при прегледите, а коронавирусот беше уште поголем. Во 2020 година прегледите се зголемија за 42 проценти, а приходите од претплата за 16 проценти.

 

Шпигел: Што ќе биде поголем удар врз британската економија на среден рок: коронавирусот или Брегзит?

Калаф: Целосниот степен на штета од излезот од ЕУ ќе стане видлив само со текот на времето. Не негирам дека Брегзит може да донесе и можности за британската економија, но тие зависат од тоа што прави владата со слободата што ја има сега.

 

Шпигел: Велика Британија веќе ја декласираше ЕУ кога станува збор за вакцинирањето. Мислите ли дека во оваа насока имаше позитивни аспекти од Брегзит?

Калаф: Не би се потпрела премногу на овој аргумент. Да, владата имаше одредена слобода и тргна по својот пат, инвестираше многу пари во вакцините многу рано, но дури и како членка на ЕУ не мораше да бидеме дел од набавките на ЕУ. Трошоците за Брегзит за британската економија се високи, а сето ова е засенето исклучиво само од пандемијата.

 

Шпигел: Како Борис Џонсон ја замислува иднината на британската економија?

Калаф: Владата излезе со големи пароли, но тие не размислија темелно за ова. Секогаш кога ќе видам луѓе од владата, прашувам: Која е вашата визија? Убедлив одговор сè уште немам слушнато.

 

 

Шпигел: Пандемијата, Брегзит и климатските промени ја поткопаа довербата во благословите на капитализмот и глобализацијата. Што значи тоа за весник кој се смета за библија на капитализмот?

Калаф: Мислам дека ова е премногу поедноставено. Само затоа што пишуваме за бизнис и финансии, не значи дека сме слепи за проблемите на глобализацијата и капитализмот. Напротив, ФТ секогаш ја гледал својата улога како одговорност за деловната активност. Не мислам дека нашата верба во слободните пазари е разнишана. После финансиската криза, самиот ФТ помогна да се разгори дебатата за иднината на капитализмот.

 

Шпигел: Но, ФТ беше меѓу оние што повикаа на штедење по последиците од финансиската криза од 2008-2009 година. Тоа штедење придонесе за подемот на десниот популизам во многу европски земји.

Калаф: Да, мислам дека отидовме премногу далеку тогаш, тоа беше грешка. Уредничката позиција на ФТ ја поддржуваше политиката на штедење на британската влада на Дејвид Камерон и Џорџ Озборн. Пандемијата ни откри колку штетни се некои од мерките, на пример во здравствениот сектор.

 

Шпигел: Во 2019 година, ФТ започна рекламна кампања со слоганот: “Капитализам – време за ресетирање”. Дали тоа се однесуваше и на самиот весник?

Калаф: Не, кампањата зафати сегменти кои се рефлектираа во нашето новинарство. Од порано ни беше јасно дека климатските промени ќе станат огромен проблем за бизнисот, па затоа го проширивме нашето покривање. Истото важи и за дебатата околу платите на извршната власт, барањето за регулирање на технолошките гиганти или правата на работниците без договор.

 

Шпигел: Вашиот татко беше министер за економија во Либан во 1970те. Дали некогаш сте размислувале да ги следите неговите стапки во политиката, наместо да се занимавате со новинарство?

Калаф: Татко ми ја напушти политиката поради граѓанската војна. Ако сте пораснале во Либан во периодот на граѓанската војна, политиката нема да ви биде некој императив. Речиси, и да нè ми паднало на ум такво нешто.  Во спротивно, ви беа потребни толку многу информации за да управувате со вашиот секојдневен живот, да донесувате одлуки. Дали можете да одите на училиште денес, дали ќе бидете заклучени за еден ден, една недела, еден месец? …можеме ли да останеме тука или треба да се преселиме? Токму ова ме натера да бидам гладна за вести, за информации.

 

Шпигел: По дипломирањето започнавте да работите како новинар за списанието „Форбс“ во Њујорк, а една од вашите теми стана дури и холивудски филм. Ја изнесовте измамата на Џордан Белфорт, „Волкот од Волстрит“. Во филмот на Мартин Скорсезе, репортерката Калаф се појавува на кратко. Дали се пронајдовте себе си во филмот?

Калаф: Да, тоа беше Холивуд, …а моето известување беше реален живот.

 

Шпигел: Белфорт во своите мемоари ве опишува како „дрзок репортер“ кој „заслужува А за паметност“. Дали тоа го сфативте како комплимент или навреда?

Калаф: Го прочитав како комплимент, но нè сум сигурна дали комплиментот што доаѓа од Белфорд е навреда.

 

Шпигел: Во 1995 година се приклучивте на ФТ како странски дописник. Вашата прва странска задача беше граѓанската војна во Алжир, работевте во Ирак и Иран и ја покривте Арапската пролет. Имаше моменти кога се плашевте за својот живот?

Калаф: Да, на почетокот на мојата кариера како дописник често бев во Алжир и некој ми понуди да ме одведе и да ме запознае со бунтовничка група. Бев толку возбудена, не знаев дали ме привлекоа во стапица и дали воопшто ќе се вратам во хотелот. Никогаш не го кажав тоа во ФТ.

 

Шпигел: Дали вашето време на Блискиот исток ве направи поотпорни на стрес?

Калаф: Се надевам дека е така. Без сомнение, патувањето ми помогна. Отсекогаш морав да работам во тешки ситуации и да се справувам со тешки режими.

 

Шпигел: Во јануари 2020 година станавте првата жена на чело на ФТ. Половина од најголемите весници и списанија во Велика Британија сега ги водат жени, вклучувајќи ги Гардијан, Економист и Сандеј тајмс. Дали е тоа случајност или знак на нормалност? Како го објаснувате тоа?

Калаф: Тоа резултат на еволуција, воопшто не ме изненадува. За мене е поголема мистерија зошто Европа е толку побавна. Објективно, нема причина жените да бидат помалку соодветни од мажите за да раководат со уредничкиот оддел.

 

Шпигел: Како го чувствувавте „алфа машкиот проблем“ на ФТ?

Калаф: Никогаш не го гледав како алфа машки проблем. Тоа беше едноставно затоа што имаше премногу мажи. Имаше денови кога јас бев единствената жена во канцеларијата. Беше очигледно дека има недостаток на жени. Денес е поинаку, постепено стигнуваме таму каде што сакаме да бидеме и треба да бидеме,  50/50 на сите нивоа на управување.

 

Шпигел: ФТ има два ботови во насока на обезбедување на поголемо присуство на жените во извештаите. Како работи тоа?

Калаф: Ботот „Џенет“ нè предупредува кога бројот на жени што се сликаат на веб-страницата паѓа под дефинираниот минимум. И ботот „Таа рече, тој рече“ следи колку жени цитираме во нашите текстови.

 

Шпигел: Дали и двајцата имаат мерлив ефект?

Калаф: Да, тие постепено го менуваат начинот на кој ја пишуваме и уредуваме сторијата. Тие ја подигнуваат свеста во редакцијата. Во нашите колумни, на пример, процентот на жени се зголеми од 20 на 30 проценти во изминатата година.

 

Шпигел: И покрај сите напори, ФТ сè уште се смета како весник за мажи. Како се развива бројот на читателки?

Калаф: Поголемиот дел од нашите читатели се уште се мажи и над 50 години, но трендот е во вистинска насока. Исто така видовме дека, како што расте нашата вкупна претплатничка база, процентот на жени што остануваат станува релативно конзистентен, а просечната пропорција на жени претплатници што ги читаат нашите приказни е зголемена за 4 проценти од почетокот на нашите фокусирани напори за продлабочување на ангажманот на жените претплатници.

 

Шпигел: Од 1,1 милион претплатници, 960 000 го читаат ФТ преку Интернет. Дали пандемијата го забрза крајот на печатеното издание?

Калаф: На почетокот сите ние всушност се прашувавме што ќе стане со печатеното издание. Имавме проблеми со испорака, не можевме да ја доставиме хартијата до нашите читатели. Но, печатењето се покажа изненадувачки еластично. Тиражот на печатеното издание за викенд е дури и зголемен.

 

Шпигел: Каде сакате да го видите тиражот на ФТ за пет години?

Калаф: Компанијата треба да ја издаде целта. Не гледаме толку многу на бројот што расте брзо, туку на претплатниците кои остануваат со нас и не заминуваат по три месеци. Со попусти, можете брзо да добиете милиони читатели. Нашата цел е да го постигнеме тоа со добро новинарство.

 

Шпигел: Дали имаше моменти на загриженост дека приказната можеби нема да заврши добро за ФТ?

Калаф: Не, нашите репортери знаеја што прават, тие се само од прва класа. Имав целосна самодоверба. Она што ја направи приказната толку извонредна, не беше толку од нашето известување, туку реакцијата на компанијата за тоа. Никогаш не сум видела такво нешто, а сум работела на повеќе места. Се движеше од заплашување до малтретирање, до сите видови валкани трикови што се играа врз нашите репортери.

 

Шпигел: И кулминираше со германскиот финансиски регулатор БаФин, кој поднесе обвиненија против вашите новинари.

Калаф: Незамислива реакција, наместо да гледаме во компанијата!

 

Шпигел: Дали БаФин или германската влада ви се извинија за тоа во меѓувреме?

Калаф: Не според мое знаење, но знам дека ова е прашање што се појавува во Германија.

 

Шпигел: Дали вашите адвокати некогаш ви се обратиле со пресметка за тоа што судската пресуда за клевета би го чинела ФТ во полошо сценарио? Британскиот закон за клевета предвидува драконски и потенцијално уништувачки казни.

Калаф: Не, немаше да биде важно во секој случај. Секако, морам да ги мерам ризиците како уредник, но истрагите се дел од нашата основна дејност ги сакаме повеќе од нив, особено во корпоративниот сектор.

 

Шпигел: Во тој случај, притисокот беше особено висок, самото постоење на „безжичната картичка“ (Wirecard) беше во прашање, како и целиот кредибилитет на ФТ. Како лично се справивте со тоа?

Калаф: Не сметавме дека тоа е егзистенцијална работа на ФТ. Се разбира, уредникот е под огромен притисок во вакви случаи. Но, тоа е само работа.

 

Рула Калаф за Шпигел