25 септември, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Исланд може да биде врв на потонат континент

Исланд може да биде последниот изложен остаток на континент со големина скоро на Тексас – наречен Исландија – кој потона под Северниот Атлантски Океан пред околу 10 милиони години, според новата теорија предложена од меѓународен тим на геофизичари и геолози. Теоријата е спротивна на долгогодишните идеи за формирање на Исланд и Северен Атлантик, но истражувачите велат дека теоријата ги објаснува и геолошките карактеристики на дното на океанот и зошто Земјината кора под Исланд е многу подебела отколку што треба да биде. Надворешни експерти кои не се поврзани со истражувањето, за „ Live Science “ изјавија дека тие се скептични дека Исландија постои, засновано на досега собраните докази. Дури и да е така, ако геолошките студии ја докажат теоријата, новата радикална идеја за потонат континент би можела да има последици врз сопственоста на сите горива пронајдени под морското дно, кои според меѓународното право припаѓаат на земја што може да покаже дека нивната континентална кора се протега толку далеку. „Регионот под кој има континентален материјал, се протегаше од Гренланд до Скандинавија“, рече illилијан Фулгер, главен автор на „Исланд“, поглавје во новата книга „По стапките на Ворен Б. Хамилтон: нови идеи во науката за земјата“ (Геолошко друштво на Америка, 2021) што ја опишува новата теорија. „Некои од нив на запад и исток сега потонаа под површината на водата, но сè уште стојат повисоко отколку што треба.… Ако нивото на морето паднеше 600 метри, тогаш ќе гледавме многу повеќе земја над површината на океанот “, рече Фулгер, емитутурен професор по геофизика на Универзитетот Дурам во Велика Британија,  за „ Live Science “

 

Континентот „Исландија“ може да се протегал помеѓу Гренланд и Скандинавија до пред околу 10 милиони години, додека друг сега потопен регион западно од Велика Британија и Ирска формирал дел од „Голема Исландја“. (Кредит за слика: illилијан Фулгер / Google Maps)

 

Изгубениот континент Регионот Северен Атлантик некогаш беше целосно суво земјиште што го сочинуваше суперконтинентот Пангеа од пред околу 335 милиони до 175 милиони години, рече Фулгер. Геолозите долго време сметаа дека сливот на Северниот Атлантски Океан формиран кога Пангеа започна да се распаѓа пред 200 милиони години и дека Исланд се формираше пред околу 60 милиони години над вулкан во близина на центарот на океанот.

 

Но, Фулгер и нејзините коавтори сугерираат поинаква теорија: дека океаните почнале да се формираат приближно југ и север – но не западно и источно – од Исланд додека се распаднал Пангеа. Наместо тоа, напишаа геолозите, областите на запад и исток останаа поврзани со сегашните Гренланд и Скандинавија. „Луѓето ја имаат оваа едноставна идеја дека тектонската плоча е некако како плоча за вечера: Таа се дели на два дела и се оддалечува“, рече Фулгер. „Но, тоа е повеќе како пица или парче уметничко дело изработено од различни материјали – некаква ткаенина тука, а некоја керамика таму, така што различните делови имаат различни јаки страни“.

 

Според новата теорија, Пангеа не се разделила чисто, а изгубениот континент Исландија останал како нераскинлива лента на суво земјиште ширина најмалку 300 милји (300 километри), која се наоѓал над брановите до пред околу 10 милиони години. На крајот, источниот и западниот крај на Исландија исто така потонала и останал само Исланд, рече таа. Теоријата би објаснила зошто карпестите карпи под модерен Исланд се дебели околу 40 милји (40 км) наместо дебели околу 8 милји, што би се очекувало доколку Исланд се формирал над вулканот, велат геолозите. „Кога ја разгледавме можноста оваа густа кора да биде континентална, одеднаш сите наши податоци имаа смисла“, рече Фулгер во изјавата. „Ова веднаш нè натера да сфатиме дека континенталниот регион е многу поголем од самиот Исланд – има скриен континент токму таму под морето.

 

Континентална рамнина Фулгер и нејзините колеги проценија дека Исландија некогаш се протегала на над 230 000 квадратни милји (600 000 квадратни километри) на суво земјиште помеѓу Гренланд и Скандинавија – област малку помала од Тексас. (Денес, Исланд има околу 40 000 квадратни милји или 103 000 квадратни километри.)  Тие сугерираа дека исто така има и соседниот регион со слична големина, што го сочинува „Голем Исланд“, на запад од денешна Британија и Ирска. Но, и тој регион потонал под брановите, рекоа тие. Фосилните докази покажаа дека некои растенија што се шират со испуштање семе се идентични и во Гренланд и во Скандинавија. Ова откритие ја зајакнува идејата дека широка лента суво земјиште некогаш ги поврзала двата региона, велат авторите. Сепак, геолозите не се свесни за какви било фосилни докази за животни на изгубениот континент. Географот Филип Штајнберг, директор на Центарот за истражување на границите на универзитетот Дурам, рече дека новата теорија за Исланд може да има последици врз сопственоста на фосилни горива под дното; според меѓународното право, земјите можат да ги бараат тие фосилни горива ако доказите докажат дека ресурсите живеат под континенталниот гребен на таа земја – релативно плиток регион на морското дно што може да се протега стотици милји подалеку од крајбрежјето.  Штајнберг, кој не бил вклучен во истражувањето на Исланд, забележал дека земјите ширум светот трошат големи суми пари на геолошки истражувања што може да им овозможи да бараат ексклузивни права на минерали под нивните континентални полици. „Истражувањата како што е професорот Фулгер, што нè принудува да ги преиспитаме односите помеѓу морското дно и континенталната геологија, може да имаат далекусежни влијанија за земјите кои се обидуваат да утврдат која област на морското дно е нивна ексклузивна зачувување“, рече Стајнберг во изјавата. Концептот на Исландија е спротивен на преовладувачките теории за формирање на регионот на Северен Атлантик, а неколку истакнати геолози и геофизичари се критични кон идејата. Јан Далзиел, геолог на Универзитетот во Тексас во Остин, кој минатиот месец го освои медалот Пенроуз за неговата работа на античката географија и минатите суперконтиненти, рече дека може да види малку за да го оправда предлогот.

 

За разлика од потонатиот континент Зеландија, на пример, што геолозите го утврдија дека е составен од континентална кора што се одделила од Антарктикот, а потоа потонала, во регионот на Северен Атлантик немало доволно материјал од континентална кора за да се формира Исландија, изјави Далзиел за „ Live Science “ во е-пошта. Геофизичарите Кармен Гаина, директор на Центарот за еволуција на Земјата и динамика во Осло и Александар Минаков од Универзитетот во Осло преку е-пошта за „ Live Science “  изјавија дека предлогот е „смело тврдење“ што има неколку проблеми, како и дека постоењето на Исланд беше малку веројатно. На пример, магнетните истражувања на дното на дното во регионот покажуваат „ленти“ кои покажуваат кога се поставувале последователни слоеви на стопена кора на дното на Северниот Атлантик, бидејќи магнетното поле на Земјата го менувала поларитетот со милиони години – јасен знак за океанска кора, исто така, видена во големи океански висорамнини во Тихиот океан, рекоа тие. Но, „нивниот концептуален поглед е добра почетна точка за дискусии и уште поважно, за повеќе и релевантно собирање на податоци“, рекоа Гаина и Минаков – како што се понатамошно геолошко дупчење на морскиот дно и сеизмички истражувања што можат да ја измерат кората од нејзините сеизмички одгласи на калибрирани експлозии извршени од истражувачки бродови.

 

Напис на Livescience