4 December, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Кинески дигитален јуан: Што да знаете за првата голема дигитална валута на Централната банка на НР Кина

Со порастот на дигиталните валути, неизбежно се очекуваше тие да го привлечат вниманието на владите.

Не само во регулаторна смисла, туку и во смисла на нивна упореба и искористување. Технологијата на блокчејн во која се наоѓаат овие електронски средства обезбедува одредени предности во однос на традиционалните сметки за хартија, од кои некои се прилично значајни. Ова натера многумина да шпекулираат дека не смееме да бидеме далеку од дигиталните валути на централната банка („CBDC“), каде што една земја издава своја дигитална валута наместо својата валута – или хартиена валута.

Сега, Кина стана првата голема економија што воведе свој (CBDC), дигиталниот јуан. Кина рано го покажа својот интерес за дигитални валути и експериментираше со оваа технологија неколку години. Сега, нејзината централна банка ќе контролира нова дигитална верзија на нејзината валута. Оваа промена има различни големи импликации, како на домашен, така и на меѓународен план.

Анонимност и финансиски надзор

Кинеската книга на дигитални јуани е безбедноцентрализирана во нивната централна банка и не е достапна за јавноста, исто така можете да бидете сигурни дека оваа авторитарна влада ќе има целосен пристап до неа и сигурно ќе го следи движењето на парите помеѓу нејзините граѓани. Оваа технологија ќе овозможи целосно ново ниво на надзор врз финансиските трансакции на нејзините корисници. Спротивно на ова со хартиени пари – ако некој ви дадебанкнота од 5 долари, владата не знае за тоа. Бидејќи Кина се свртува кон целосно дигитална валута, таа ќе има непречен надзор врз финансиите на своите граѓани.

Пари со датум на истекување

Како дигитален производ, дигиталните јуани се програмираат. Ова значи дека централните банки можат да прават секакви уникатни работи со нив, само додавајќи линии на код на основниот софтвер. Кина посочи дека ќе експериментира со датуми на истекување, што значи дека овие дигитални пари ќе престанат да постојат по одредено време ако не бидат потрошени. Ова звучи изненадувачки навредливо на прв поглед, но може да има некои потенцијални позитивни употреби. Датумот на истекување на парите секако би го поттикнал трошењето, што може да предизвика економско закрепнување на драматичен начин. Во минатото, некои влади прибегнуваа кон негативни каматни стапки за да ги намалат заштедите и да ги стимулираат трошењата. Ова доаѓа со низа комплексни проблеми за целата економија, па затоа овие датуми на истекување може да се покажат поефикасни во постигнувањето на посакуваниот исход. Се разбира, Кина би можела да избере и „истекување“ на средствата на некои отворени противници.

Статијата е оригинално објавена тука

Фото: Blockchain news