18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Климатски извештај на ИПЦЦ: Земјата е потопла отколку што била во 125.000 години

Значајната проценка вели дека стакленичките гасови недвосмислено водат екстремни временски услови – но дека нациите се уште можат да ги спречат најлошите влијанија.

Постојаната зависност на модерното општество од фосилни горива го загрева светот со темпо што е без преседан во изминатите 2.000 години – и неговите ефекти се веќе очигледни како рекордни суши, пожари и поплави што ги уништуваат заедниците ширум светот – се вели во историскиот извештај на Обединетите нации за состојбата на климатските науки. Оценката од Меѓувладиниот панел на ОН за климатски промени (ИПЦЦ) вели дека работите ќе се влошуваат доколку продолжат емисиите на стакленички гасови и јасно става до знаење дека иднината на планетата зависи, во голем дел, од изборите што човештвото ги прави денес.

„Доказите се насекаде: ако не дејствуваме, ситуацијата ќе стане навистина лоша“, вели Ксуебин Жанг, климатолог во Environment Canada во Торонто, Онтарио и главен автор на координацијата на извештајот, објавен на 9 август.

Составен од повеќе од 200 научници во текот на неколку години и одобрен од 195 влади за време на виртуелен состанок минатата недела, извештајот е прв од трите што ја проценува состојбата на климатските промени и напорите да се ублажат и да се прилагодат на нив. Документот – дел од шестата климатска проценка на ИПЦЦ од 1990 година – пристигнува помалку од три месеци пред следниот голем глобален самит за климата во Глазгов, Велика Британија. Таму, владите ќе имаат можност да се обврзат дека ќе го сменат курсот и ќе ги намалат нивните емисии.

Ако глобалните емисии достигнат нула до 2050 година-цел на која многу земји се обврзаа во текот на изминатата година-тогаш светот може да ја постигне целта утврдена со Парискиот договор од 2015 година и да го ограничи глобалното затоплување на 1,5 ° С над прединдустриските нивоа во текот на дваесет и првиот век, вели Валери Масон-Делмот, климатолог во Лабораторијата за климатски и еколошки науки во Гиф-сур-Ивет, Франција, и копретседавач со работната група за физичко-научни науки, која ја произведе тековната извештај. „Климата што ја доживуваме во иднина зависи од нашите одлуки сега“, вели таа.

 

Вжештување

 

Глобалната температура на површината на Земјата се зголеми за околу 1,1 ° С во споредба со просечната во 1850-1900 година – ниво на кое не е забележано од пред 125.000 години, пред најновото ледено доба. Ова е само еден од фактите што се појавуваат во резимето објавено со извештајот на ИПЦЦ, наменето за креаторите на политики.

Целокупната проценка ги нагласува напорите да се утврди колку повеќе температурите ќе се зголемат доколку продолжат атмосферските емисии и ги дава најсигурните проекции за климатските научници досега за дваесет и првиот век. Една клучна метрика што истражувачите ја користат за да ги направат своите проекции е „климатска чувствителност“, мерка за тоа колку долгорочно затоплување би се очекувало на Земјата од двојно зголемување на концентрациите на јаглерод диоксид во атмосферата во споредба со нивото на индустријата. Иако најдобрата проценка на ИПЦЦ останува на 3 ° C, извештајот ја намалува неизвесноста во таа бројка, намалувајќи го веројатниот опсег на 2,5-4 ° C, користејќи докази како модерни и древни климатски записи. Ова се споредува со 1,5-4,5 ° C, поширокиот опсег за чувствителност пријавен во последната климатска проценка на ИПЦЦ, објавена во 2013 година.

 

Ова стеснување на климатската чувствителност ја зајакнува довербата на научниците во нивните проекции за она што ќе се случи на Земјата во голем број различни сценарија. Во сценарио за умерени емисии кое се карактеризира со мали промени од денешните модели на глобален развој, на пример, просечните глобални температури ќе се зголемат за 2,1-3,5 ° С, според извештајот на ИПЦЦ. Ова е далеку над границата од 1,5–2 ° С утврдена како цел од нациите што го потпишаа парискиот договор за климата во 2015 година. Дури и во сценарио во кое владите агресивно ги намалуваат емисиите на стакленички гасови, извештајот предвидува дека глобалните температури најверојатно ќе го надминат прагот од 1,5 ° С во наредните години, пред да се намалат под него кон крајот на векот.

„Дали е уште можно да се ограничи глобалното затоплување на 1,5 ° С? Одговорот е да “, вели Маиса Рохас, главна координаторка на извештајот и директор на Центарот за истражување на климата и издржливоста на Универзитетот во Чиле во Сантијаго. „Но, доколку нема итни, брзи и големи намалувања на сите гасови со ефект на стаклена градина, ограничувањето на глобалното затоплување на 1,5 ° C ќе биде надвор од дофатот“.

 

Екстремни влијанија

 

Во извештајот се наведени вртоглави низи влијанија што климатските промени ги имаа на Земјата – и кои веќе се видливи од пол до пол. Покриеноста на морскиот мраз на Арктикот кон крајот на летото беше помала во текот на изминатата деценија отколку што беше во најмалку 1.000 години. Тековното глобално повлекување на глечерите е неспоредливо за најмалку 2.000 години. И океаните се загреваат со темпо што не е забележано од крајот на најновото ледено доба, пред 11.000 години.

Надвор од овие отрезнувачки мерења, извештајот на ИПЦЦ нагласува некои од најзначајните научни достигнувања во разбирањето на регионалните ефекти од климатските промени, вклучително и онаму каде што екстремната топлина, врнежите и сушата се најтешко погодени. Екстремната суша, на пример, погоди различни региони низ целиот свет, со особено распространети влијанија во медитеранскиот регион и во југозападна Африка.

Со зголемувањето на температурите во иднина, вели Жанг, екстремните временски настани ќе стануваат се потешки. Според извештајот, над земјата, екстремни температурни настани што се случувале еднаш на секои 50 години во минатите векови, најверојатно ќе се случуваат на секои 3-4 години, ако Земјата достигне 2 ° C над прединдустриските температури. Светот, исто така, треба да очекува повеќе сложени настани, како што се топлотни бранови и долгорочни суши што се случуваат истовремено.

„Нема да не погоди само една работа, туку ќе не погодат повеќе работи истовремено“, вели Жанг.

 

Неповратни промени

 

Според извештајот, влијанието на глобалното затоплување врз телата како што се глечерите, ледените плочи и океаните, кои полека се прилагодуваат на зголемувањето на температурите. Нивото на морињата низ целиот свет се предвидува да се зголеми за 2-3 метри во текот на следните 2.000 години, дури и ако температурите се одржуваат под контрола на 1,5 ° C затоплување, и до 6 метри со 2 ° C затоплување, што би го променило целиот крајбрежјето во моментов живеат стотици милиони луѓе.

Извештајот предупредува дека некои од најтешките влијанија на климатското затоплување-како што е колапсот на ледената покривка, масивна загуба на шума или нагло менување на циркулацијата на океанот-не можат да се исклучат, особено во сценарија во кои се појавуваат високи емисии и значително затоплување кон крајот на векот. Но, се забележува дека најголемата неизвесност во сите проекции за климатските промени е како ќе дејствуваат луѓето.

Иако ИПЦЦ предупредува за опасностите од глобалното затоплување веќе три децении, владите допрва треба да преземат неопходни активности за транзиција кон извори на чиста енергија и запирање на емисиите на стакленички гасови. Но, можеби работите ќе се сменат, вели Жанг, само затоа што луѓето ширум светот почнуваат да ги гледаат влијанијата на климатските промени околу нив.

„Климатските промени се случуваат и луѓето всушност ги чувствуваат“, вели Жанг. „Извештајот само обезбедува научна потврда за пошироката јавност дека, да, она што го чувствувате е всушност вистина“.

Но, извештајот на ИПЦЦ, исто така, наведува нешто уште поважно: многу од најстрашните ефекти од климатските промени с can уште можат да се избегнат ако се преземат агресивни мерки сега. Секој степен на затоплување е важен, вели Рохас. „Тоа е многу моќна идеја“, вели таа. „Иднината е во наши раце“.

Извор: Nature