18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Отровните стрела жаби може да имаат „токсин сунѓер“

Експериментите сугерираат дека жабите користат внатрешни протеини за да ги впијат сопствените токсини.

Отровните жабите ги заситуваат нивните тела со смртоносни токсини за да ги одвратат гладните предатори. Но, како токсичните животни избегнуваат да се отрујат? Одговорот може да лежи во „сунѓери за токсини“.

Смртоносната молекула батрахотоксин се наоѓа не само кај многу видови отровни жаби, туку и кај неколку токсични птици. Батрахотоксинот убива со оневозможување на протеините вградени во мембраните на нервните клетки кои ја контролираат нервната активност. Научниците долго време теоретизираа дека животните натоварени со батраотоксин еволуирале мутантни протеини на мутантите со кои не може да се поврзе.

Но, анализата на Даниел Минор на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, и неговите колеги, не откри такви мутации кај животни со батрахотоксин, како што е златната отровна жаба (Phyllobates terribilis). Истражувачите, исто така, покажаа дека златните отровни жаби имаат развиено мембрански протеини чувствителни на батракотоксин, кои не подлегнуваат на ефектите на токсинот.

Истражувачите претпоставуваат дека животните го изолираат соединението со протеини од „токсин сунѓер“. Не е идентификуван таков протеин за батрахотоксин. Но, тимот покажа дека сунѓер протеин пронајден во американската бик жаба (Rana catesbeiana) впива токсин сличен на батрахотоксин-и може да ги заштити мембранските протеини на отровните жаби од ефектите на тој токсин.