4 December, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Рон ДеСантис ја брани слободата со тоа што “им стои на патот” на КОВИД авторитарците

Во идеална нација, најважната должност на избраниот политичар вклучува обезбедување заштита на индивидуалните права на неговите избирачи. За време на COVID-манијата, политичките сили за тиранија во САД се обидоа да го поништат овој свет идеал – под изговорот дека не чуваат безбедни од вирусот – спроведоа груб надзор над секој аспект од нашите животи. Администрацијата на Бајден се обиде да ја делегитимира горе-споменетата категорија политичари, чиј застапник од највисок профил денес во Америка е гувернерот Рон ДеСантис, со цел да се зајакне најновиот облик на авторитаризам спроведуван од државната дадилка.

Во вторникот, битката меѓу овие две сили продолжи, при што чиновници од висок профил од администрацијата на Бајден (па и самиот претседател Бајден, заедно со портпаролот на Белата куќа, Џен Псаки) побараа гувернерот ДеСантис да се „тргне од патот“ и да дозволи на владејачката класа, под совет од нивните ценети „експерти за јавно здравје“, да продолжат да ги газат нашите права како Американци.

„Ни треба лидерство од сите. Ако некои гувернери не се подготвени да ја направат вистинската работа за да ја победат оваа пандемија, тогаш треба да им овозможат на бизнисите и универзитетите што сакаат да ги направат правилните чекори да го сторат тоа “, рече Џо Бајден на прес -конференција. Кажете им на овие гувернери: ‘Ве молиме помогнете. Но, ако нема да помогнете, барем тргнете ни се од патот “.

Одбирот на зборови е намерно безбоен и неспецифичен. Она што тие го сакаат и поддржуваат е многу јасно, како што изјави Псаки. Администрацијата на Бајден и силите за КОВИД тиранијата сакаат гувернерот да дозволи федералната влада, училишните одбори и бирократите за „јавно здравје“ да наметнат дискриминаторски пропусници за движење на населението врз основа на нивниот статус за вакцинација против КОВИД-19. Дополнително, тие сакаат да им дозволат на училишните одбори и синдикатите на наставниците да ги принудат децата да носат маски цел ден, подложувајќи ги на физичка и емоционална траума, за да можат нивните постари надредени да се чувствуваат побезбедно.

Како што се загрева политичката атмосфера, администрацијата на Бајден го засили нападите врз гувернерот ДеСантис.

Случаите со КОВИД-19 навистина се зголемија во Флорида. Ова е очекувано, бидејќи исто како и минатата година, Флорида се соочува со уште една сезона на респираторни заболувања. Администрацијата на Бајден тврди дека принудното носење маски, пасошите за вакцини, заклучувањата и сличните мерки, на некој начин ќе ја подобрат ситуацијата во Флорида и дека болните одеднаш ќе престанат да се разболуваат за време на жешките летни месеци.

Едноставно, никаде во светот нема докази дека ограничувањето на индивидуалните права на граѓаните, одвојувањето на невакцинираните од вакцинираните и принудувањето на луѓето да носат маски цел ден би имало каква било корист кога станува збор за запирање на вирусот. Практично секоја наредба и указ за „јавно здравје“ излезе дека е неоснована и овие сериозно штетни политики само ги направија работите полоши. Силите за КОВИД-тиранијата живеат во свет без докази, и ДеСантис има право да ги отфрли и да ги посрами за нивните неуспеси. Податоците и науката се на страната на гувернерот на Флорида, а не на американската тоталитарна класа. И дури и ако тие тирански решенија би работеле за да се запре вирусот со стапка на закрепнување од 99,8%, преостанатите ефекти не би биле вредни ни под рационална анализа на трошоците и придобивките.

За среќа на Флориѓаните, кога станува збор за заштита на најранливите Американци меѓу нас, учениците од училиште кои остануваат без политички гласник, гувернерот на Флорида ја постави својата мисија да „застане на патот“, во форма на заштита на нивните индивидуални права од екстремистите кои се грижат за „јавното здравје“.

 

Бидејќи е човекот кој „им се попречува“ кога силите на тиранијата доаѓаат во неговата држава, ДеСантис ја покажува својата посветеност кон индивидуалните права на секој граѓанин на Флорида и дава одличен пример кои сите политичари треба да го следат.

Текст на The Dossier