18 октомври, 2021

herald-logo

Осмели се да знаеш

Веројатно е откриен најстариот животински живот на Земјата, и тоа е поврзано со вашиот сунѓер за бања

Тој морски сунѓер што ви виси во тушот може да може да ја открие својата еволутивна лоза пред скоро милијарда години, според фосили што можат да бидат најстарите примери за животински живот на Земјата. Фосилите стари 890 милиони години стари сунѓери се пронајдени на северозападните територии во Канада, а нивните ситни и нежно разгранети ладилки се невидливи со голо око. Но, под микроскоп, сочуваното органско ткиво откри структура слична на решетка, која беше неверојатно слична на структурата на скелетни влакна во современите сунѓери за бања, кои се дел од група со меко тело, сунѓер, позната како кератозни демоспони, или роговидни сунѓери. Палеонтолозите веќе сметаат дека сунѓерите се добри кандидати за најраната форма на животински живот. Ако оваа анализа е точна и ако канадските фосили навистина претставуваат антички сунѓери, тие би биле пред најстарите познати фосили за сунѓер за околу 350 милиони години, според една нова студија.

 

Авторот Елизабет Тарнер, професор по карбонатна седиментологија и палеонтологија на без’рбетници на Универзитетот Лаурентијан во Онтарио, Канада, за прв пат ги забележа бизарните фосили во раните 90-ти, додека испитуваше примероци од масивни фосилни гребени што беа изградени од антички цијанобактерии, рече таа за Live Science. Кога peирна низ микроскоп кон тенки парчиња карпи, виде нешто во неколку примероци „што беше многу покомплицирано од цијанобактериите“, рече Тарнер. „Мислев дека изгледа малку како некои фосили од сунѓер од помладите карпи. Но, сунѓерите не биле нејзин истражувачки фокус во тоа време, па таа привремено ги засегнала чудните фосили сè до години подоцна, кога се вратила во регионот за да собере дополнителни примероци. Дотогаш, други научници објавија описи на фосилизирани сунѓерски скелети кои ги зајакнуваа сомнежите на Тарнер за нејзините необични откритија. „Ако погледнете во телото на фосилен сунѓер микроскопски, тој ја има оваа карактеристична микроструктура, која беше опишана и карактеризирана и целосно поврзана со скелетот на спонгин [еден вид протеин од колаген] во современите кератозни демисунѓери“, рече Тарнер. „И тоа е идентична структура со она што го имам јас“. Таа ги опиша фосилите во студијата објавена на 28 јули во списанието „Природа“.

Трагите на зачувано ткиво што може да припаѓаат на антички сунѓери датираат пред 890 милиони години. (Кредитна слика: Елизабет Тарнер, универзитет Лаурентијан)

 

 

Логично беше да се најдат фосили на сунѓер во фосилизиран гребен на цијанобактерии, бидејќи таквите гребени ќе создаваа многу кислород. Дури и сунѓерите да не можат да се натпреваруваат со цијанобактериите за место на морскиот двор, тие веројатно ќе се населеа на делови од гребенот каде што можеа да ги искористат придобивките од „фабриката за кислород“, објасни Тарнер. Цијанобактериите исто така можеа да обезбедат храна за сунѓери, негувајќи ги со полисахариди исфрлени од нивните клеточни sидови и впивајќи ја водата околу гребенот со хранлива „суспендирана супа“. „Постојат многу добри причини зошто сунѓерите можеби живеле во  околината каде што ги најдов овие претпоставени фосилни сунѓери“, рече Тарнер.

 

Разгранетите ластари на фосилите донекаде потсетуваат на античките габи, што може да се забележат во фосили што беа опишани на почетокот на оваа година и претставуваат најстар доказ за габички на земјата, датираат од пред 635 милиони години, објави Live Science во јануари. Но, Тарнер исклучи габичен идентитет за новооткриените фосили, бидејќи влакната во сунѓерите – и во фосили и во современи сунѓери – се разгрануваат и повторно се приклучуваат во тродимензионална мрежа. Ова ги прави видливо различни од габичните гранки, кои се спојуваат едни со други под прав агол, објасни Тарнер. „Она што го најде е многу специфично за овој вид кератозни сунѓери“, изјави за Live Science Јоаким Рајтнер, професор во Центарот за геолошки науки на Универзитетот Георг-Август во Гетинген, Германија. „Овој материјал, она што го нарекуваме спонгин, е комплексно протеинско соединение; тој е многу отпорен на деградација на микробите“, рече Рејтнер, кој ја разгледа студијата за природата. “Затоа ги имаме овие мрежи со спонгински влакна во фосилните записи. Тој тип на мрежа е карактеристичен за сунѓерите – типот на сунѓери може да го класифицирате врз основа на мрежата на сунѓери. Ниту еден друг организам не го прави тоа”, рече тој.

 

Палеонтологот Елизабет Тарнер ги откри фосилите во антички гребени изградени од цијанобактерии пред стотици милиони години, во северозападните територии на Канада. (Кредитна слика: Елизабет Тарнер, универзитет Лаурентијан)

 

Најраните животни Кога животот на животните првпат се појави на Земјата? Пред околу 580 милиони години, има многу малку физички докази за животни – но тоа не значи дека тие не постоеле, бидејќи животните со меко тело обично не фосилизираат добро. Зачуваните молекули или биомаркери, за кои се смета дека се единствени за животните, се еден извор на траги за античкиот живот на животните. Во 2018 година, траги од холестерол во фосил, кој датира од пред 558 милиони години, им овозможи на истражувачите да идентификуваат бизарно суштество со меко тело, наречено Дикинсонија како животно, објави Live Science таа година. И пред повеќе од една деценија, научниците откриле фосилизирани траги од она што се чинело дека е масно соединение или стерол, од антички сунѓери кои датираат од пред 635 милиони години, навидум претставувајќи го најстариот познат пример на животни. Сепак, во две студии објавени во 2020 година, истражувачите го преиспитаа ова тврдење, откривајќи дека стеролите опишани во 2009 година најверојатно се произведени од распаѓање на алги, а не од животни, објави претходно Live Science.

 

„Важно откритие“ Кога физичките фосили се оскудни, научниците што го проучуваат еволутивното минато на Земјата честопати се свртуваат кон молекуларниот часовник, изјави за Live Science Дејвид Ботјер, професор по науки за Земјата на Универзитетот во Јужна Калифорнија, Дорнсифе. Со проценка на разликите во ДНК на современите организми, заедно со стапката на мутација, методот на молекуларен часовник може да даде проценка кога животните во дадена група можеби прво се развиле, рече Ботјер, кој не беше вклучен во новата студија. Според овој пристап, се смета дека организмите се појавиле на некој антички датум отколку што е претставен со фосилните записи, а новите откритија го поддржуваат тој заклучок, напишал Тарнер во студијата.

 

„Ако сум точен во моето толкување на овој материјал, животните се појавија многу пред појавата на традиционални животински фосили – тие имаа долга праисторија“, рече Тарнер. Најстарите „непобитни“ фосили од сунѓер се минерализирани шпикули – заострени структури кои се наоѓаат во многу видови сунѓери. Во април, друг тим на истражувачи ги опиша фосилите на спикулите стари околу 535 милиони години – датираат непосредно пред периодот на Камбријан (пред 543 до 490 милиони години) – во весникот за геолошко друштво. Но, методот на молекуларен часовник веќе подолго време сугерира дека сунѓерите се многу постари од тоа, а студијата на Тарнер ги дава првите физички докази за тоа колку навистина можат да бидат античките сунѓери. Иако спикулите се најчестите фосилни обележувачи за сунѓерите, многу современи сунѓери немаат spicules, и откривањето на евентуално сунѓер стар 890 милиони години што ја дели таа карактеристика е „важно откритие“, рече Ботјер. „Тоа е одличен пример за пред-камбриска палеобиологија што ги бара работите на поинаков начин“, додаде тој. „Мислам дека се работи за високо квалитетна студија и заслужува да се третира многу сериозно.

Напис на Livescience